LaviniaWarnars_foto_EarthchartervriendenDe mensheid is onderdeel van een enorm, zich ontwikkelend universum. De Aarde, ons thuis, leeft en omvat een unieke levensgemeenschap. De natuurkrachten maken het bestaan tot een veeleisend en onzeker avontuur, maar de Aarde heeft de omstandigheden geboden die essentieel zijn voor de evolutie van het leven. […] De bescherming van de levenskracht, verscheidenheid en schoonheid van de Aarde is een heilige plicht. Earth Charter, preambule.

 

“Dit stukje uit het Earth Charter geeft de verbinding tussen mensen, de aarde en het universum weer. Iets wat maar zelden wordt erkend, laat staan openlijk wordt omschreven. Echter, het Earth Charter heeft dit op een zeer goede, spirituele en pragmatische wijze weergegeven, door niet alleen het holistische, ethische, morele en overkoepelende aspect mee te nemen, maar er ook concrete pijlers en voorbeelden aan te verbinden zoals de bescherming van ecosystemen en soorten. Dat is ook wat mij raakt en ik zet me daarom vol enthousiasme in voor de sociale en ecologische kant van duurzaamheid, waarbij economie als middel dient. Dit alles via mijn eigen organisatie LES: Lavinia’s Eco Solutions. Daarbij verbind ik duurzaamheid met waardecreatie, verschillende invalshoeken in acht nemend, van het boeddhisme tot inheemse bevolkingsgroepen in de Amazone.

Ik ben bijvoorbeeld al jaren bezig met een Ecuadoriaans duurzaamheidsproject dat als doel heeft om geen olie te boren in het meest biodiverse park ter wereld, Yasuni, waar nog twee inheemse bevolkingsgroepen in vrijwillige isolatie leven. Een internationaal fonds zou dit mogelijk hebben moeten maken. Een zeer progressief en innovatief voorstel, waarin het land nog maar de enige de enige is die dit voorstelt. Hoewel de overheid nu wil gaan boren omdat er niet genoeg economische inkomstenbronnen zijn vergaard, blijven partijen ertegen vechten. In augustus 2013, staande in dat stukje Amazone, starend naar de meest heldere Melkweg boven mijn hoofd, voelde ik mij nietig, dankbaar en ook verbonden met de schone natuur in dat park en daarbuiten. Dat is de kracht van het park en diens inwoners, wat mij door de jaren blijft inspireren.

Het Earth Charter sluit aan op mijn visie en daarom ben ik gedreven en enthousiast om het verder uit te dragen.

We zijn als soorten allen op reis door het leven, een reis die soms turbulent en avontuurlijk is. De Earth Charter is daarbij een leidraad en houvast, vol van inspiratie!

Mijn wens voor 2014 en daarna is om anderen te inspireren en impact te creëren! En dat sluit ook aan op een inspiratietip voor u: probeer op uw eigen wijze anderen te inspireren en impact te creëren. Dat stimuleert positieve energie, die we zo nodig hebben om de wereld te verbeteren. Positief pragmatisme accumuleren, dat kan het doel zijn!”