Wat een bijzondere belevenis; de Earth Charter Vrienden – Climate Cleanup Nieuwjaarsbijeenkomst, gehouden op 9 januari 2020, bij Prodock in Amsterdam

Proef de sfeer en bekijk het videoverslag gemaakt door Ayla van Kessel.

Onze host, Roy Straver, Earth Charter Vriend en directeur van Drawdown Europe Research Association (DERA), Sven Jense, oprichter van Climate Cleanup Foundation en Peter Lindeman, directeur Climate Cleanup, openden de deuren voor Earth Charter Vrienden en partners in Prodock, Amsterdam. Zij verzorgden rondleidingen op deze bijzondere plek waar veel te zien en leren is over klimaatoplossingen en het project waaraan DERA en Climate Cleanup Foundation werken: 1500 Gigaton C02 (!) opruimen met behulp van natuurlijke oplossingen.

Jan Pronk, voorzitter van Earth Charter Nederland, leidde een plenaire interactie over de nieuwe inzet van Earth Charter Internationaal, waaronder ook de nieuwe vormgeving van het logo, illustraties bij de 4 pijlers en de 16 principes als iconen. Vrienden en vertegenwoordigers van samenwerkingspartners reflecteerden op de nieuwe focus voor het Earth Charter, samengevat in de slogan: Turning concience into action for a thriving Earth.

We maakten kennis met het vernieuwende werk van de Climate Cleanup Foundation, Drawdown, waaronder een veelbelovend project op o.a. Bangka en Sangihe, Sumatra. Gilmee Davids van Verstegen Spices & Sauces gaf een toelichting op het project waarin agroforestry wordt toegepast. Het heeft de potentie en uitdaging om op te schalen, specifiek naar de Molukken.

Met als doel klimaatoplossingen in samenwerking met de lokale bevolking te bevorderen, was seMUel Sahureka betrokken, samen met andere vertegenwoordigers van Bangsa Adat AllifURU – de ‘First People of the Pacific Islands’. Zij participeerden in de dialogen en verzorgden een verbindende en eeuwenoude Molukse ceremonie. Deelnemers uit ‘de lage landen’, ontmoetten de Bangsa Adat AllifURU. Iedere deelnemer ontving een rode doek om de schouders – symbool voor het leven – versierd met een witte bloem die de schoonheid van het leven uitdrukt.

In deelsessies is doorgepraat over Kansen en mogelijkheden van klimaatoplossingen – gebaseerd op de natuur – in samenwerking met de lokale bevolking; Vernieuwde inzet Earth Charter Internationaal: Turning Concience into Action; Integreren van het Earth Charter in instituties en de Verbintenis als Earth Charter Vrienden.

Tijdens de Nieuwjaarstoast luidde Jan Pronk het nieuwe jaar 2020 in. Hij nodigde de ruim 50 aanwezigen uit het glas te heffen op de kinderen die nog geboren worden, en op de viering van 20 jaar Earth Charter dit jaar.

Twee nieuwe Earth Charter Vrienden zijn van harte welkom geheten: Jan Kleefstra en Jade Peters.

Sven Jense nodigde alle aanwezigen uit voor de nieuwe 1500 Club. De club van mensen die daarmee  verklaren mede verantwoordelijkheid te nemen voor het opruimen van 1500 Gigaton C02 met behulp van natuurlijke oplossingen.

We werden verrast met een mooi cadeau, namelijk bijenbomenzaden, uitgedeeld door ‘bijenkoningin’ Sonne Copijn. Voor degenen die niet aanwezig waren, je kunt de zaden hier aanvragen, thuis opkweken en je bij Sanne’s BEE Foundation aanmelden voor het helpen aanplanten van klimaatbossen.

Meer weten over Drawdown? Hierbij de link naar de Nederlandse vertaling van het indrukwekkende boek, te krijgen via www.drawdown.nl – met 100 klimaatoplossingen voor een leefbare regeneratieve wereld en een gezonde economie.

Veel dank aan alle aanwezigen die ieder op eigen wijze eraan hebben bijgedragen de bijeenkomst inhoud en vorm te geven.
We zijn 2020 in verbinding begonnen!
Een speciaal woord van dank aan de organisaties die de Earth Charter Vrienden bijeenkomst mede mogelijk maakten: Climate Cleanup Foundation, DERA, Verstegen Spices & Sauces,  Four Worlds Foundation en Bangsa Adat AllifURU.