Earth Charter Nederland wortelt op Landgoed Zonheuvel met het planten van bomen  

Het Earth Charter – oftewel het Handvest van de Aarde – is een document met zestien principes die een mondiale beweging draagt. Wanneer je het Earth Charter thuis toepast, op je werk, in je bedrijf of leefomgeving, dan zet je bewustzijn om in actie voor een florerende Aarde.

In Nederland is Stichting SBI-Earth Charter Nederland actief en heeft sinds augustus 2019 Landgoed Zonheuvel als thuisbasis. Aanwezigheid van Earth Charter Nederland komt o.a. tot uitdrukking in de samenwerking als partner van Campus Landgoed Zonheuvel en de jaarlijkse viering van ‘Earth Charter Day’ rond de historische datum waarop het Earth Charter op 29 juni 2000 in het Vredespaleis werd gelanceerd als ‘gift to the world’. In 2020 vieren we 20 jaar Earth Charter op 2 juli op het Landgoed.

Verreweg het meest tastbaar en duurzaam zijn de bijzondere bomen die de aanwezigheid van het Earth Charter op Landgoed Zonheuvel markeren. Ter gelegenheid van 15 jaar Earth Charter is de Suikeresdoorn dichtbij de moestuin geplant, onder het motto ‘One Earth Community, One Common Destiny’. Op 27 februari 2020 zijn twee nieuwe ‘Earth Charter bomen’ geplant. We zijn dankbaar voor deze geweldige geschenken van de VHG (Vereniging van Hoveniers).

Een mooie Winterlinde is geplant in het hart van de Meewerktuin. De Winterlinde (Tilia cordata) voegt leven toe aan de moestuin, zoete geuren en voedzame bladeren. Ook plantten we een Paulownia Tomentosa in de ronde tuin bij de ingang van het hotel/conferentiecentrum. De Paulownia zal alle bezoekers aan Landgoed Zonheuvel gaan verrassen met haar paarse bloesem, snelle groei en lichtgroene bladeren.

We heetten de bomen van harte welkom, door de handen uit de mouwen te steken én stil te staan bij de waarde van de bomen voor mens en natuur. Onder inspirerende begeleiding met een speciaal lied, gecomponeerd door Ayla van Kessel: “Ligt het aan mij, dan wortel ik hier, duizend maal duizend jaren. Zo win ik, wachter van de Aarde, grip op heden en verleden. Trotseren van stormen…”