Future Proof Food – Recepten voor de hele dag

Geïnspireerd door Earth Charter Vriend Natascha Kooiman (Smaackmakers) genieten we nu alweer jaren van iedere keer weer een verrassende gezonde en verantwoorde Future Proof maaltijd. Bij grote evenementen en Earth Charter Vrienden bijeenkomsten zorgt Natascha er steeds weer voor dat de maaltijd tot stand komt op basis van 10 principes, w.o. afval verminderen, meer plantaardig/minder dierlijk en lokaal eten. Ter gelegenheid van de viering van Earth Charter Day 2021 stelde Natascha dit speciale boekje samen waarin je de 10 basisprincipes aantreft, én recepten om jezelf, je vrienden en familie een hele dag Future Proof Food te kunnen bieden. Dank Natascha!

Earth Charter Game

EARTH CHARTER GAME

De Earth Charter Game is een inspirerend spel dat spelers uitdaagt om via een leuke en nieuwe interactieve manier samen te werken aan een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld. Om de doelen van het spel te bereiken moeten spelers samenwerken en omgaan met wederzijdse afhankelijkheid. Men kan alleen winnen door rekening te houden met elkaar en de Aarde. Dus iedereen wint, of iedereen verliest. Tijdens verschillende situaties worden spelers uitgedaagd te reflecteren op één van de principes uit het Earth Charter document en deze te relateren aan ervaringen uit het dagelijks leven.

De Earth Charter Game is vooral goed te gebruiken als kennismakingsspel en om een dialoog te krijgen over verschillende aspecten van duurzaamheid en je eigen betrokkenheid bij de Aarde en elkaar.

Het Earth Charter spel kan gebruikt worden als educatieve methode voor volwassenen, jongeren en kinderen (vanaf 9 jaar). De Earth Charter Game is ontwikkeld en gelanceerd in Brazilië en kan daar ook worden verkregen.

Het spel is in het Engels, Spaans en Portugees verkrijgbaar voor de aanschafprijs van € 60,-. exclusief verzendkosten.

KOPEN 
Om het spel te kopen kunt u (in het Engels!) een mail sturen aan:
Patricia Abuhab
São Paulo – Brazil
+55 (11) 976219710
[email protected] 

Lees hier het verhaal van Patricia Abuhab over de ontwikkeling van de game.

Zie ook de Vimeo Video.

LENEN
Het is mogelijk om het spel te lenen via Earth Charter Nederland, met eventueel – tegen onkostenvergoeding spelleiding door één van de leden van het Earth Charter Jongeren netwerk of het Earth Charter team. Neem hiervoor contact op met Earth Charter Nederland bij de Iona Stichting of stuur een mail naar [email protected] om te vragen naar de mogelijkheden.

 

Earth Charter Film Turning Concience into Action

The Earth is in crisis, and we know we have to act

This is the new Earth Charter website. Get inspired, get involved and share.

Geplaatst door Earth Charter International op Maandag 6 april 2020

MAPTING: positieve acties op de wereldkaart

MAPTING is een app, ontwikkeld door het Earth Charter International jongerenprogramma, met behulp waarvan je de SDGs kan ontdekken, je positieve acties via foto’s en video’s kan delen en zichtbaar kunt maken op welke thema’s je tevens het Earth Charter tot leven brengt.

Films The Heart of the Matter & Earth Charter in Actie

The Heart of the Matter met Fritjof Capra (2019)

Dit is een video door Fritjof Capra (Earth Charter International Council) over het belang systemisch denken voor een effectieve implementatie van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs). Het gaat om het besef dat onze mondiale problemen systemische problemen zijn – allen onderling verbonden en onderling van elkaar afhankelijk. De SDGs zijn ook systemisch aan elkaar verbonden. Een verandering van gefragmenteerde, ‘hapklare’ benaderingen naar geïntegreerde en systemische oplossingen zal van essentieel belang zijn voor het overleven van menselijke samenlevingen. Vier transformatieve acties zijn cruciaal voor een duurzame toekomst:

• Verschuiving van kwantitatieve naar kwalitatieve groei, geïnspireerd door natuurlijke systemen

• Ecologische bewustwording (alfabetering) met als doel het ontwerpen van duurzame gemeenschappen

• Herkenning van de aard van systemische oplossingen, met agro-ecologie als een uitstekend voorbeeld

• Adoptie van een nieuwe Aarde ethiek, zoals samengevat in het Earth Charter.

Earth Charter in Actie (2007) met Ruud Lubbers en Wangari Maathai 

Het is 5 voor 12, zoals de wijzers van de klok op het Vredespaleis laten zien op het moment dat deze film over het Earth Charter wordt gemaakt door Marreck Productions. De productie kwam tot stand in het kader van Live Earth 2007, het jaar waarin Al Gore wereldwijd campagne voerde tegen gevaarlijke klimaatverandering. Een film over de waarden en principes van het Earth Charter die tot leven worden gebracht met concrete acties, positieve handelingen tegen klimaatverandering. En onder woorden worden gebracht in de film door Earth Charter Commissioners Ruud Lubbers en Wangari Maathai en een aantal jonge leiders. De beide Commissioners zijn ons helaas inmiddels ontvallen. De jongeren die aan het woord komen zijn nog altijd betrokken wereldburgers: Worldconnectors en Earth Charter Vrienden

Earth Charter Jongeren

EARTH CHARTER YOUNG LEADERS

Jongeren zijn op diverse manieren actief in de mondiale Earth Charter beweging en hebben verschillende handelingsperspectieven. Zo is er het Earth Charter Young Leaders programma, gefaciliteerd door de Earth Charter International Youth Coordinator.

In deze toolkit, tref je een mooi overzicht aan van alle mogelijkheden en bronnen voor jongeren engagement geïnspireerd door het Earth Charter.

MAPTING- Deel je positieve acties

Mapting is een social media applicatie, ontwikkeld door het Earth Charter jongeren netwerk. Het biedt de mogelijkheid je netwerk op te bouwen door positieve acties te delen gericht op het naleven van de SDGs en het Earth Charter. Zie hier het instructiefilmpje:

EARTH CHARTER YOUTH MEET UPS

Bijzondere Earth Charter Meet Ups vinden jaarlijks plaats.

De vorige Meet Ups vonden plaats op 31 mei 2017 in Wageningen en 29 september 2017. Lees de blog van deelneemster Femke Lootens over 31 mei. Meer informatie over 29 september, met Severn Suzuki, lees je in het One World artikel hier. 

Impressie 31 mei in Wageningen 201711011897_913704712053333_7165898325151239285_n

Soms krijg je ineens de mogelijkheid om iets bijzonders mee te maken of er aan deel te nemen. Zo’n kans heeft zich pas geleden voorgedaan voor een groep van 40 jongeren uit 15 landen van de wereld, met de komst naar Nederland van Sam Crowell, Earth Charter International Faculty en Professor Emeritus Holistic Education. Het was een feest om Sam te ontmoeten. Samen met Sam hebben Earth Charter Vrienden Arjen Wals, Harriët Sjerps, Ignaz Anderson, Li An Phoa, Sherlien Sanches en Alide Roerink een bijdrage geleveren aan een dagprogramma in Wageningen over persoonlijk leiderschap geïnspireerd op het Earth Charter.

 

Voor een fotoverslag zie de Facebookpagina van Earth Charter Nederland.

 

Herinneringsboek aan Ruud Lubbers, Man van het Handvest van de Aarde

Voorwoord

Op 14 februari 2018 overleed Ruud Lubbers op 78 jarige leeftijd. Ruud Lubbers was minister van Economische Zaken (1973-1977), fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer (1977-1982) en premier van drie kabinetten in de periode 1982-1994. Na zijn premierschap richtte hij zich meer dan ooit op de grote wereldvraagstukken, in het bijzonder de gevolgen van ons aller handelen voor Aarde en mens. Hij was hoogleraar globalisering aan de Universiteit van Tilburg (1996-2000) en VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (2001-2005). Concepten als maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en het beginsel dat ‘ieder mens telt’ waren hem op het lijf geschreven.

Ruud Lubbers stond ook aan de voet van het mondiale Earth Charter-initiatief en droeg de waarden en principes voor ecologische integriteit, rechtvaardigheid, vrede en geweldloosheid uit in Nederland en daarbuiten. Zo ook als eerste voorzitter van de Worldconnectors en oprichter van de Earth Charter Vrienden, een netwerk met een grote verscheidenheid in achtergronden en leeftijd. Hij sprak vaak over zichzelf als ‘Man van het Handvest van de Aarde’.

Een bijzonder mens is heengegaan. We mogen dankbaar zijn voor zijn onvermoeibare inzet, tot hij niet meer kon. Vrienden van het Earth Charter brengen een eerbetoon aan Ruud Lubbers met dit boeket vol herinneringen aan hem. Tevens komt Ruud Lubbers zelf aan het woord in een artikel uit 2012, over het Handvest van de Aarde als inspiratie voor mondiaal bestuur.

Het eerste exemplaar is op 5 juli 2018 aangeboden aan de familie van Ruud bij de viering van de 18e verjaardag van het Earth Charter op het SBI-landgoed Zonheuvel in Doorn. De plek waar hij drie jaar eerder de Earth Charter boom plantte. Een suikeresdoorn die ons hopelijk nog tot ver in de toekomst zal herinneren aan de tomeloze en betrokken inzet van Ruud Lubbers voor een betere wereld. Een symbool van onze verbondenheid met de Aarde en met elkaar.

Alide Roerink (coördinator Earth Charter Vrienden, bestuurder Earth Charter International Council en Worldconnector)

Jan-Willem van den Braak (voorzitter Stichting SBI, lid van Earth Charter Vrienden en Worldconnector)

Aan te vragen:

Tegen betaling van verzendkosten kan het boek worden aangevraagd: [email protected]

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Interviews Global Goals Accelerator met 2030 in het vizier

Nog even nagenieten van de Globals Goals estafette bijeenkomsten en wil je de interviews nog eens terug horen? Klik dan hier voor een videoverslag.

 

 

 

 

 

Inspiratie: Speech Steven Rockefeller op EC+15

Op 29 juni 2015 vierden we de vijftiende verjaardag van het Earth Charter op landgoed Zonheuvel in Doorn. Earth Charter Commissioner Steven Rockefeller gaf een fenomenale speech. Hij blikte terug op de afgelopen vijftien jaar van het Earth Charter maar besprak ook de toekomst.

Download de speech hier in PDF.

 

 

Dialoog: Tineke Lambooy en Ruud Lubbers over het Earth Charter

Earth Charter Vrienden Ruud Lubbers en Tineke Lambooy met elkaar in dialoog, tijdens ‘Wings for Earth Charter’ in september 2012, over wat het Earth Charter voor hen beiden betekent.