Viering 20 jaar Earth Charter: 29 juni 2020

Ontmoeting van Vrienden van het Earth Charter digitaal & The Deep Time Walk 

Op 29 juni 2020 was het 20 jaar geleden dat het Earth Charter werd gelanceerd in het Vredespaleis in Den Haag. Een historisch moment voor de mondiale Earth Charter beweging die tot leven is gekomen en zich dankzij actieve betrokkenheid van mensen met een verscheidenheid aan achtergronden en leeftijden voor een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld inzet.

We nodigden alle geïnteresseerden van harte uit 20 jaar Earth Charter te vieren. Vrienden, samenwerkingspartners en andere betrokken medeburgers ontmoetten elkaar op 2 momenten online, ’s ochtends en ’s avonds. En een aantal mensen deden The Deep Time Walk in eigen omgeving.

The Deep Time Walk is een wandeling van 4.6 kilometer die je overal ter wereld kunt maken, alleen of met anderen. Het liefst in een mooi stukje natuur, zodat je je even helemaal mee kan laten nemen op deze prachtige reis door de historie en wording van de Aarde zoals we haar kennen.

Het enige wat je nodig hebt, naast een paar comfortabele wandelschoenen, is een telefoon met daarop The Deep Time Walk app (gratis te downloaden), een headset (oortje), en eventueel iets om de audio te versterken als je de wandeling met een groepje loopt.

Hoe kan dit perspectief van ‘diepe tijd’ ons helpen in de grote transitie waarin de mensheid zich momenteel bevindt? Hoe kunnen we deze transitie benutten als een uitnodiging tot een diepere transformatie? En hoe kan het ons helpen paden te vinden die recht doen aan onze diepe verbondenheid met al het leven, en aan de wonderlijkheid en schoonheid van het verhaal van de Aarde? 

Op deze vragen hebben we gereflecteerd in de online-avond meeting. Ook zonder dat de wandeling was gedaan was de digitale ontmoeting waardevol, want we zijn gezamenlijk in de geschiedenis van 20 jaar Earth Charter gedoken en een poging gedaan nieuwe toekomstmogelijkheden te verkennen. Jan Pronk, voorzitter van Earth Charter Nederland, trad niet alleen op als onze gespreksleider, hij presenteerde ook zijn visie op de toekomst. Earth Charter Commissioner Awraham Soetendorp sprak inspirerende woorden en Mirian Vilela, directeur van Earth Charter Internationaal, bracht een video boodschap.

Voor het (Engelstalige) verslag van de viering van 20 jaar Earth Charter op 29 juni in Nederland en wat er allemaal in de wereld is gevierd in andere landen en vanuit Earth Charter Internationaal, zie deze link.