Viering International Earth Charter Day

154_beatrix

Op 29 juni 2000 werd het Earth Charter document internationaal gelanceerd in het Vredespaleis in Den Haag. Het Earth Charter Initiatief (ECI) was al eerder geboren, in 1994, om te komen tot het Handvest van de Aarde.

ECI organiseerde de grootste meest participatieve dialoog ooit eerder gehouden over een internationale overeenkomst. Begonnen als een initiatief binnen de VN, uiteindelijk werd besloten het proces uit de VN te halen. Het Earth Charter werd een ‘People’s document’.

Sinds de lancering wordt 29 juni wereldwijd gevierd als een historische datum.

Bij de viering in 2015 – van 15 jaar Earth Charter – op landgoed Zonheuvel in Doorn, werd 29 juni uitgeroepen als International Earth Charter Day. Een idee van Earth Charter Duitsland.

_MG_3361

Earth Charter Day is vooral een dag om in je eigen community te vieren, met het planten van een boom, het spelen van de Earth Charter Game, het houden van een dialoog met vrienden, familie of teamgenoten.

In 2016 en 2017 is International Earth Charter Day op verschillende plekken in Nederland gevierd. Events zijn georganiseerd door The World of Walas – Earth Charter Cities. In samenwerking met Inner Sense en SBI en Earth Charter Nederland zijn er dialoogdiners en wandelingen gehouden op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Tijdens de viering van 17 jaar Earth Charter reflecteerde Lavinia Warnars op het jaarthema van het mondiale Earth Charter: ‘Zorg voor de Aarde en elkaar is ook zorg voor jezelf’.  De tekst ‘Van Ego naar Eco’ is als blog te vinden op deze website.

Dit motto voor 2017 sluit aan bij het boek dat Earth Charter Vriend Brigitte van Baren schreef samen met Professor Witteveen met als titel Hart voor de aarde, hart voor jezelf. Leidraad voor natuurlijk leven.

De viering van International Earth Charter Day 2018 vond plaats op 5 juli, wederom op Landgoed Zonheuvel. Het thema ‘Harmonious Leadership’ stond centraal en Ruud Lubbers werd herdacht. De korte film gemaakt door Ayla van Kessel geeft een impressie van deze bijzondere dag.