Krui-tocht naar Unesco in Parijs

‘Hoog tijd om de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te zetten!’ 

Op 22 april 2022, op de Dag van de Aarde, is Henry Mentink, Vriend van het Earth Charter, vanuit zijn Veerhuis in Varik (Gelderland) van start gegaan met een bijzondere Krui-tocht: een Pelgrimage Voor de Aarde.

Henry loopt in 45 dagen, samen met steeds andere pelgrims die etappes meelopen, met zijn Kruiwagen vol grond naar het UNESCO hoofdkantoor in Parijs om daar op 5 juni 2022 (Wereldmilieudag) de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. 

De kruiwagen heeft een bijzondere lading. Mensen uit meer dan 70 landen stuurden al een buideltje met een eetlepel aarde, een donatie en een wens voor de Aarde naar het Veerhuis. De symbolische lading hangt samen met het thema ‘eigendom’ en speculeren in grond. 

Je kunt de Krui-tocht volgen door je aan te melden op de website, dan ontvang je dagelijkse reisverslagen van Henry. Je kunt ook een of meerdere etappes mee wandelen en zelf ervaren hoeveel mooie en impactvolle initiatieven er zijn op ‘de rechte lijn’ van Varik naar Parijs.

Krui-tocht voor de Aarde van Varik naar Parijs

Volg de krui-tocht voor de Aarde, van Varik naar Unesco in Parijs.

Op 22 april, de Dag van de Aarde is Henry Mentink van start gegaan, samen met andere ‘Earth pilgrims’ én een kruiwagen geladen met buideltjes grond van supporters. Eindpunt is Unesco in Parijs, waar Henry op 5 juni, World Environment Day, zal worden ontvangen door de directeur van het UNESCO Werelderfgoed programma. Doel is immers aandacht te vragen voor de Aarde die als geheel bescherming verdient en thuis hoort op de werelderfgoedlijst. Je kunt reisverslagen van Henry met beelden en verhalen van de krui-tocht volgen op Pindat.

Transformative Climate Advocacy

Transformative Climate Advocacy is een online leertraject dat de innerlijke dimensies van de betrokkenheid van mensen bij klimaatverandering verkent: hun wereldbeelden, mindsets, emoties, en denkwijzen ~ inclusief die van ons als change-makers zelf.

In essentie nodigt het Earth Charter uit tot een verandering van mindset. Maar hoe cultiveren we die mindset? En wat weten we al, bijvoorbeeld vanuit de ontwikkelingspsychologie, over hoe denkwijzen en wereldbeelden kunnen veranderen en evolueren? Hoe passen we die inzichten vervolgens toe op klimaat- en veranderingswerk? En hoe kunnen we die inzichten gebruiken om onze eigen ontwikkeling en innerlijke transformatie te ondersteunen, zodat we onszelf als ‘change-makers’ versterken en onze impact verdiepen?

Dit programma integreert theorie, ervaringsgerichte en bewustzijnsoefeningen, en concrete toepassing aan de hand van case-studies, waardoor een gemeenschap van transformatieve veranderaars ontstaat en nieuwe perspectieven worden geopend.

De cursus is in het Engels, en start 25 januari aanstaande. Elke twee weken is er een plenaire sessie (9 in totaal), en in de andere week werk je aan verdieping, toepassing, en integratie in een klein -pod-groepje’. Wees heel erg welkom!

Visioenen van een Nieuwe Aarde

De bekende kunstenaar Merlijn Twaalfhoven van de TurnClub gaat met het Veerhuis te Varik samenwerken aan de “Nieuwe Aarde” Hij won eerder een Award van de UNESCO. Vanaf 11 maart zijn er zes 2-wekelijkse avonden met hem en zes andere kunstenaars. Meld je hier aan voor deze bijzondere gelegenheid.

Als onze verbeelding arm is, zullen we ook niet de kansen en wegen zien die mogelijk zijn naar een nieuwe Aarde. Daarom is het zaak om onze verbeelding te voeden, te oefenen en te verrijken, en zo met een frisse blik naar verandervraagstukken te kijken en handelingsperspectief te vinden.  Daarom organiseert Het Veerhuis, in samenwerking met The Turn Club en Het Bijbels Museum, een serie van zes actieve bijeenkomsten waarin de kunstenaarsblik, verbeelding, creativiteit en speelruimte centraal staan.

Valentijnsdag voor de boom

Op 14 februari nodigen we iedereen uit om vanuit je hart een creatie te maken voor een boom naar jouw keuze. Deze boom kan een vertegenwoordiger zijn van een natuurgebied waar jij graag bent, of een boom die om een andere reden belangrijk voor jou is.

De ‘Love Letter’, kan letterlijk een liefdesbrief zijn, een gedicht, een lied of een andere creatie wat bij jou past. We bieden de liefdebrieven voor de boom aan op 14 februari om 15u op verschillende plekken in Nederland, terwijl we ons met elkaar verbinden via zoom of FB.